Els nostres veins francesos, tenen iniciatives que pocs anys després acavem veient reproduïdes feliçment al nostre territori.
Ara hem trobat dues referències de iniciatives que es basen en el SUPERMERCAT COOPERATIU, a l’estil novaiorqués: un a Paris, LA LOUVE, que té engegada una campanya de crowfunding per posar-se a funcionar. I un altre a Bordeus.
“Volem crear al nord de París, un lloc que reflecteixi els nostres ideals per als aliments ecològics, l’agricultura i el comerç per tal de fer les nostres compres.
Volem comprar productes d’una agricultura sostenible i respectuosos amb les coses de terra, de l’aigua i de vida.
Volem que les persones que conreen i processen els nostres aliments els paguin correctament i facin el treball en condicions dignes.
Volem vendre baix per permetre l’accés a productes de qualitat.
Volem que el nostre supermercat sigui sense ànim de lucre ni accionistes ni carrera pel benefici.
Volem que la nostra cooperativa sigui un lloc d’intercanvi i de compartir. »
El model de Brooklyn (Nova York), on durant quaranta anys, el Park Slope Food Coop treballa per al delit dels seus 16.000 membres. El principi és molt simple. El candidat a ser-ne soci- que mai se li diu client – a la cooperativa compra 100 dòlars o € 100 unitats, que el fan un membre i confereixen drets i deures. Pot comprar productes de molt bona qualitat molt més barat que en el comerç, i, a canvi, ha de completar tres hores de treball voluntari per mes en una de les múltiples feines de supermercat: caixa, neteja, recepció béns, comptabilitat, etc. Per la reducció del cost salarial, la mà d’obra es limita a tres o quatre persones ocupades a temps complet, la cooperativa es pot permetre el preu de venda immillorable.
Tom Boothe remarca la importància del treball junts, que ajuda a construir relacions sinceres a tenir la sensació de ser un membre de ple dret i “compartir les ansietats i els èxits.”
Diverses ciutats de França – Tolosa, Montpeller, Rennes, Bordeus, Marsella, Nancy – i d’Europa – Oslo i Brussel·les – ja han expressat el seu interès i han contactat La Louve. La seva entrada s’espera a París amb impaciència.
Segons els responsables d’una cooperativa de Brooklyn, serà el més difícil saber què fer amb els guanys després d’inversions: la Louve és sense ànim de lucre.
I a Barcelona?