El passat 17 de maig La Vinagreta va visitar les instal·lacions de la Granja Ramonich, ubicada a la Vall d’en Bas ( La Garrotxa) i dedicada a la producció de porc ecològic. L’explotació pertany a l’Associació de Ramaders Ecològics de les comarques gironines i és una de les vuit amb certificació ecològica (CCPAE) que existeixen d’aquest tipus a Catalunya.
Fa set anys van reobrir la granja, que va estar tancada durant 10 anys, i els propietaris li van donar una nova orientació: la producció ecològica. Per ajustar-se al nou model, no convencional, van haver d’engrandir i alliberar espais per garantir el benestar dels porcs, cosa que implica: unes instal·lacions amb una orientació adequada cap al sol, llits amb base de palla per poder estirar-se i dormir i accés a l’aire lliure que permeti el bestiar furgar lliurament seguint la seva conducta natural.
L’altre conversió important i bàsica: adaptar l’alimentació a la normativa europea. Els garrins, per exemple, després de la fase de lactància, reben alimentació a base de cereals ecològics sense presència d’OGM (Organismes Genèticament Modificats), lliure de residus químics i sense greixos afegits, d’acord amb els estàndards ecològics.
A més a més, des no fa gaire, la Granja Ramonich ha incorporat l’elaboració pròpia dels seus productes, cosa que els permet tancar tot el cicle: des de l’alimentació (el 100% del menjar és del seu molí de pinso ecològic), a la cria (els porcs neixen i es crien dins de la granja), passant per l’elaboració (amb carnisseria pròpia, en procés de certificació per al procés l’envasat) i el transport.
La Granja Ramonich compta actualment amb 50 femelles, 3 mascles i 250 porcs d’engreix.
La raça “Schwäbisch-Hällisch” de les truges ha estat seleccionada per la seva gran qualitat càrnica i portada directament des d’Alemanya, adaptant-se perfectament al clima de la Garrotxa.
Els porcs de la Granja Ramonich neixen, es crien i s’engreixen a la mateixa explotació. La granja té bàsicament tres parts:
- La zona de parideres, amb un espai habilitat per a la correcte gestació de les truges, que dura de 114 a 116 dies.
- La part on es fa el destetament de les truges, on s’hi estan com a mínim 40 dies, que és el període mínim de lactància dels garrins.
- La part on es realitza la fase d’engreix del porc, que dura uns 5 mesos
A més, a La Granja Ramonich fan distribució d’altres aliments provenents de la comarca de La Garrotxa i voltants, amb certficació econlòfica, sota la marca registrada d’Ecocity.
Més informació: http://www.ecocity.cat/index.php
Aprofitant la nostra estada a la Vall d’en Bas, vam visitar també el forn de pa La Fogaina, un petit projecte autogestionat i familiar que:
- Prioritza les farines de molí de pedra de Sales de Llierca d’en Victor de Triticatum, on bàsicament es treballa amb varietats de blats indígenes, con el xeixa, el forment, el bompany, montcada, blat del cor i d’altres, totes ecològiques i moltes d’elles locals. Les altres farines que utilitzen són de Moulin de Colagne, molí medieval de pedra que treballa amb farines ecològiques de gran qualitat.
- Fa una manipulació manual i casolana, amb fermentacions llargues.
- Elabora la seva pròpia Massa Mare, que els acompanya des de l’any 2011 i que incorporen a tots els seus pans.
- Utilitzen un forn de llenya de foc directe, de manera que redueixen el consum d’electricitat i aporten al pa un olor característic.
Aquí trobareu el llistat i les característiques dels seus esplèndids productes: http://fornlafogaina.blogspot.com.es/p/productes.html